פרגולות חשמליות ותלויות
שני מאפיינים המוסיפים המון ייחוד ומשפרים את הפונקציונאליות של פרגולות רבות המותקנות בישראל מידי שנה, הם הפרגולה החשמלית או התלויה. במאמר זה נדון לעומק בשני המאפיינים הללו, ונבדוק - איך מתכננים, איך בוחרים, וכמה יעלה לבנות פרגולות חשמליות ותלויות?
פרגולה תלויה - עיצוב שונה, ללא רגליים
הפרגולה התלויה הינה פרגולה שאינה נתמכת ברגליים, אלא - הקירוי (בדרך כלל קורה מאוזנת בלבד) נתמך באמצעות מוטות ברזל או כבלים חזקים על קירות המבנה עצמו. פרגולה תלויה היא מתאימה במיוחד במיקומים בהם רגלי הפרגולה יפריעו לשימוש בשטח או שקשה לבסס אותן - ויש בה גם המון יופי ייחודי, למעדיפים את המראה המעוצב בסגנון התלוי.
מרבית הפרגולות התלויות עשויות אלומיניום - מפני שהוא חומר קל ותלייתו הבטוחה מתאפשרת בקלות - אולם ניתן לתכנן גם פרגולה תלויה מעץ. התכנון יכלול בעיקר את תכנון המימדים הרצויים (על פי השטח שתבקשו להצל, והשטח הפנוי במרחב), החומרים בהם ייעשה שימוש, והאופן לתלייה בטוחה של הקונסטרוקציה. חשוב לקחת בחשבון בתכנון של פרגולה תלויה, שהיעדר כל סוג של הגנה מפני מזג האוויר מצידי המבנה, יש לקרות אזור נרחב יותר על מנת לקבל אפקט מוצל ומוגן מפני גשמים באופן משביע רצון.
בניגוד לפרגולה שיש לה רגליים, פרגולה תלויה תמוקם, כמובן, תמיד בסמוך למבנה - מעל פתחי הכניסה והיציאה לבית, למשל. העלויות של פרגולה תלויה הן בדרך כלל זולות ביחס לעלויות של פרגולה שיש לה רגליים, בעיקר עקב הבנייה הקלה והיעדר הצורך בבנייה של קונסטרוקציה למבנה. מחיר למ"ר פרגולה תלויה מעץ - צפויים להתחיל בכ - 250 ש"ח; מחיר למ"ר פרגולה תלויה מאלומיניום - צפויים להתחיל בכ - 600 ש"ח.
פרגולה חשמלית - מפנקת במיוחד ונוחה לשימוש בכל העדפה
הפרגולה החשמלית היא בדרך כלל פרגולה עשויה אלומיניום, והיא מספקת שליטה על מנח רעפי הקירוי בתקרת המבנה, כך שהמשתמשים בפרגולה יוכלו לבחור את רמת החשיפה של פנים הפרגולה לאור השמש ולגשם במקרה של טפטוף. החלק העליון של הפרגולה, העשוי בדרך כלל רעפי אלומיניום, מאפשר שליטה על זווית הרעפים - החל מסגירה מלאה המאפשרת הגנה מוחלטת מפני הגשם והצללה מלאה, ודרך מצבי ביניים שונים עד לפתיחה מלאה של הרעפים לכניסה מרובה של אור ואוויר אל חלל הפרגולה.
פרגולה חשמלית היא מתאימה למיקומים מוצלים יחסית, או עבור משתמשים שמעדיפים אור ואוויר מרובים. במרבית המנועים בפרגולות החשמליות, שלבי התריסים בקירוי מסתובבים על צירם בזווית של 110 מעלות - מעל רבע מעגל (כלומר, כולל סגירה ופתיחה מלאים). בחלק מסוגי הקירוי לפרגולות חשמליות ניתן גם להסיט את הגג לחלוטין.
סוגים רבים של פרגולות חשמליות
ישנם סוגים רבים של סוככים וקירויים לפרגולות חשמליות, מרבית הקירויים החשמליים מאפשרים או פתיחה של שרעפי הגג או הסתה של משטח כך שניתן לחשוף לחלוטין את המרחב שבתוך הפרגולה או לקרות אותו לחלוטין (ניתן לבחור גם בכל דרגה של חשיפה בדרך). הבחירה בין סוגים שונים של מנועים קירויים עבור הפרגולה החשמלית שלכם היא עניין של העדפה אישית כמו גם של עיצוב ונראות.
שילוב של תאורה בפרגולה חשמלית
בחלק ניכר מהפרגולות החשמליות המאפשרות קיפול הקירוי ושליטה דרך לחיצת כפתור על דרגת החשיפה לאור ולאוויר, תוכלו גם לשלב תאורות לד צבעוניות ומלאות אווירה, שגם הן נשלטות באמצעות כפתורים, המוסיפות גם פונקציונאליות וגם קישוט מרהיב לפרגולה שלכם. בשלב התכנון של הפרגולה חשוב לזכור שתוכלו לתכנן עוד נקודות חשמל לפרגולה (למשל - עבור תאורה, לחיבור מערכת מוזיקה, עבור מקרר קטן, לטלוויזיה בימי הקיץ הנעימים, ועוד...). במובנים רבים, תכנון הפרגולה הוא המפתח לפרגולה מוצלחת. קחו את הזמן להבין מה בדיוק הצרכים שלכם טרם התכנון והבנייה של הפרגולה, לקבלת תוצאה מושלמת.
מרזב בפרגולה חשמלית
פרגולות חשמליות מספקות בין 95% ל - 100% הגנה בפני גשם (תלוי באיכות ההתקנה, באטימות חומרי הקירוי ובמקצועיות המתקין שבחרתם). על מנת לאפשר למי הגשמים לזרום בחופשיות ולמנוע מצב של הצטברות מים מעל גג הפרגולה - מומלץ לשקול הוספה של מרזב שינתב את מי הגשמים בבטחה אל האדמה. השימוש במרזב גם יחסוך הרעשים הנוצרים כשמי הגשם ניתכים בעוז ממעלה הפרגולה עד לרצפה, ומונעים היווצרות שלוליות בוץ כשהפרגולה אינה מרוצפת.
התחזוקה של פרגולות חשמליות ופרגולות תלויות
ככלל, כאשר בוחרים בעל מקצוע איכותי לביצוע הפרגולה המתוכננת, וכאשר תכנון הפרגולה הוא מתאים בדיוק למאפייני הבית והחצר ומבוצע בדייקנות ובמקצוענות - תחזוקתה של פרגולה, בין אם היא פרגולה מעץ, פרגולה מאלומיניום או מכל חומר אחר - היא מינימאלית. בפרגולות תלויות כמעט ואין צורך בתחזוקה. חשוב "להעיף מבט" מדי פעם במערכת התמיכה של הפרגולה ולבדוק שהיא נראית בסדר. כאשר אתם מזהים נקודות חלודה, עיוותים בטבעות השרשרת התומכת או סימני חולשה אחרים - מומלץ לקרוא לבעל מקצוע באופן מיידי. בפרגולות חשמליות, התחזוקה אינה שונה משמעותית ביחס לתחזוקה בפרגולות שאינן חשמליות. מרבית המנועים החשמליים של הפרגולות מגיעים עם אחריות לעד עשר שנים, ואם קורה שהמנוע מפסיק לעבוד - קראו למתקין הפרגולה לתיקון המנוע החשמלי.