פרגולות עץ - מידע על סוגי העצים, אופן תחזוקה ועלויות בניית פרגולה מעץ
במאמר מידע בסיסי על פרגולות עץ: סוגי עצים, יתרונות, חסרונות, טיפולים תחזוקה וטיפים מבעלי מקצוע
פרגולות עץ - מראה טבעי, עמידות לאורך שנים, והתחזוקה? תפתיע אתכם
תיקון 101 לחוק התכנון והבנייה, הידוע בשפת העם כ"חוק הפרגולות" מאפשר לכולנו ליהנות מאותו פתרון הצללה מלא יופי בחצר, במרפסת, או על הגג - בהליכים בירוקרטים מקוצרים. תהליך ההקמה של פרגולה הוא קצר יחסית, אפשרויות העיצוב העומדות בפניכם הן רבות ומגוונות, ושני החומרים שניראה כי הם מובילים בשוק היום הן פרגולות עץ ואלומיניום או מתכת. ראיינו את טובי הבונים של פרגולות מעץ בארץ היום, ובדקנו - מה הם היתרונות הבולטים של בניית פרגולה מעץ? מה החסרונות שלהם? מה חשוב לדעת לפני שבוחרים ללכת על פרגולה מעץ? וכמובן מחירים, בשורה התחתונה?
פרגולות מעץ - הבחירה במראה חם, טבעי וזורם
מי שהמראה הטבעי, האקולוגי, מדבר אליו, ובהתאם לטרנדים הכי לוהטים בעולם עיצוב הבית היום - פרגולות מעץ מציעות תוספת מרהיבה, מעוצבת ולא פחות מאלה - פונקציונאלית, לאזור שהוא חשוף לשמש או לגשמים בבית (בדרך כלל מרפסת או חצר). החל מעץ מהוקצע או אף צבוע במראה צבעוני ומודרני - וכלה בקורות עץ גושני טבעיות שמביאות הביתה תחושה וניחוחות של יער - פרגולה מעץ תאפשר לכם גמישות בחומרים, בצבעים, בעיצוב, ובמראה הסופי.
לצד המראה הטבעי, מסתבר שפרגולות מעץ הן מבנה עמיד במיוחד. בניגוד לדעה הרווחת בנוגע לתחזוקה של פרגולות, עולה כי פרגולה עשויה עץ איכותי, מטופל נגד מזיקים, צבוע בצבע איכותי ומהוקצע היטב - יחזיק מעמד עשרות שנים וייראה נפלא בתחזוקה מינימאלית פעם בשנה או שנתיים - ממש כמו ביום הראשון.
החומרים מהן בנויות פרגולות עץ
פרגולות עץ, כמו גם פרגולות אלומיניום או כאלה העשויות כל חומר אחר, בנויות מתשתית - היא הקונסטרוקציה, ומקירוי, הוא החומר המספק בעיקר את ההצללה וההגנה מפני קרני שמש ישירות עבור המשתמשים בפרגולה והציוד המאוחסן בה.
הקונסטרוקציה
בארץ, מרבית הפרגולות הן בעלות קונסטרוקציה מעץ אורן. אבל יש עוד אפשרויות. הבחירה בסוג העץ לבניית פרגולה תשפיע על תכונות הפרגולה, על צבעה, על העמידות שלה לאורך שנים, ועוד. הנה העצים הפופולאריים עבור בניית פרגולה מעץ:
- עץ אורן - זהו העץ הפופולארי בישראל, בעיקר האורן הפיני. עלות העץ נמוכה יחסית, העץ עמיד לאורך שנים רבות וצבעו בהיר צהבהב (ניתן כמובן לצבוע או למשוח בלכה מגוונת)
- איפאה - עץ איפאה הוא עץ קשיח, חזק ועמיד ביחס לעץ אורן - וזו הסיבה שאיפאה הוא העץ הנפוץ ביותר לדקים בישראל. הצבע של עץ האיפאה הוא אדמדם, והוא מקנה שמחה וחום למראה הכללי של הפרגולה
- עץ טיק - עץ עמיד מאוד בפני פגעי מזג אוויר, כולל קור קיצוני ורטיבות. זהו עץ שמחירו גבוה משמעותית ביחס לאפשרויות הקודמות
את הקונסטרוקציה ניתן לבנות מקורות של עץ מהוקצע - בדרך כלל ברוחב של 10 X 15. קורות עבות ומאסיביות יותר יספקו קונסטרוקציה חזקה ועמידה יותר, ומחירן גבוה יותר.
עץ גושני, הוא עץ שלא עבר עיבוד - כלומר, פרט להחלקה של הגזה והקצעה שלו לצורה הרצויה (לפעמים גם זה לא) - העץ במצב הטבעי שלו. התוצאה המתקבלת היא טבעית ומרהיבת עין, במשך השנים עשויים להיווצר בקורות העץ הגושני סדקים שגם הם מוסיפים ליופי של הקונסטרוקציה אבל יש הכרח לבחון סדקים משמעותיים ולמלאם במקרה של סכנה ליציבות המבנה.
חומרים פופולאריים לקירוי של פרגולות עץ
לקירוי הפרגולות, ניתן להשתמש בחומרים שונים, ביניהם במבוק, לייסטים (לוחות דקים ועדינים) של עץ דק, או אף רעפים. מעל כל סוג של קירוי, מומלץ בחום למתוח יריעה המספקת לכל המבנה הגנה בפני השמש - סנטף או פוליגל. רק פרגולה שיש לה את שכבת ההגנה הזו מפני השמש, כולל חסימה של קרני ה - UV והפחתה משמעותית של פגעי השמש בעץ, תשמש אתכם לאורך שנים, באיכות ובמראה נפלאים, ותדרוש לכל היותר חידושים נקודתיים של הצביעה מדי פעם.
התחזוקה והטיפול בפרגולה מעץ
בניגוד לדעה הרווחת, ניראה כי תחזוקה של פרגולה מעץ אינה מלאכה מורכבת. בשנים הראשונות לאחר הרכבת הפרגולה חשוב לבחון את החיבורים שלה באופן עצמאי. את הצביעה יש לתקן באזורים חשופים לשמש רק כשרואים כי הצבע מתקלף עולה הצורך לתקנו. בכל מקרה בו מזהים סימנים לשינויים בפרגולה, כמו פרורי עץ על הרצפה - חשוב לקרוא לאיש מקצוע ללא דיחוי.
ככל שהשנים עוברות והפרגולה מזדקנת, חשוב לבחון את איכות הקונסטרוקציה והחיבורים לעיתים קרובות יותר, בעיקר בפרגולות הממוקמות באזורים חשופים לשמש או לתנאי מזג אוויר קשים, קרוב לים ובאוויר המלוח של מישור החוף, וכדומה.
שלושה טיפים מבעלי המקצוע לבנייה של פרגולה מעץ
אספנו את הטיפים הכי חשובים לבנייה של פרגולה מעץ, מהמומחים שלנו. הנה הם לפניכם:
- ניר אבן-שהם, המומחה לפרגולות מבית "דקטוב", ממליץ על תכנון מקצועי של הפרגולה מעץ טרם בנייתה. שלב התכנון של הפרגולה הוא ההזדמנות לתכנן למשל נקודות חשמל, גז (אם אתם מתכננים להעמיד בר בי קיו גז בשטח הפרגולה), תאורה, רהיטים קבועים (כמו באר), וכדומה. תכנון מוקדם של בניית הפרגולה - יסייע בהקמה יעילה, זולה, ועמידה לאורך שנים של פרגולת עץ שתהיה מושלמת עבורכם
- עוז מימראן, מ"גושני עבודות עץ", ממליץ לוודא ושוב לוודא כי כל חומרי הגלם המשמשים לבניית הפרגולה הם מאיכות גבוהה - כולל הברגים. נקודה מעניינת שהוא מעלה, היא שהידוק לא איכותי של שכבת הסנטף המשמשת להגנה על הקונסטרוקציה והקירוי מפני קרינת השמש, עלול לגרום לנזילת מים אל תוך הפרגולה. על כן, אפילו הברגים המשמשים בבניית הפרגולה חשוב שיהיו מאיכות גבוהה - ועוד יותר מכך, חשוב לבחור איש מקצוע איכותי ודקדקן, בעל מוסר עבודה נטול פשרות
- "שילובים" בנייה קלה בונים פרגולות ומבני עץ נוספים. שלומי אמארה מ"שילובים" מספר לנו, כי בבניית הפרגולה מומלץ שלא לבחור את הצעת המחיר הזולה - אלא דווקא ללכת על ההצעה האיכותית, גם אם במחיר גבוה יותר למ"ר. תגלו כי עם השנים, אותה תוספת במחיר חוסכת לכם כספי תחזוקה רבים.
פרגולה מעץ - השורה התחתונה (כמה זה עולה לנו?)
מחירי פרגולות מעץ משתנים על פי סוג העץ שנבחר לקונסטרוקציה (ובעיקר, כאמור, העובי שלו), וסוג הקירוי שמעליו. בנוסף, החומר המגן מנזקי השמש סנטף הוא זול משמעותית מהפוליגל. עלות פרגולה מעץ נעה אצל מרבית המומחים שדיברנו איתם בין 500 ל - 750 ש"ח למ"ר. חשוב לקחת בחשבון, כי השקעה בהקמה איכותית של הפרגולה תשפיע באופן מובהק וישיר על ההוצאות שתתבקשו להן לתחזוקת הפרגולה לאורך חייה.
לסיכום, ניראה כי הבחירה להשתמש בחומרי גלם איכותיים, כולל קורות עץ מהוקצעות, מטופלת נגד מזיקים, ובמידת הצורך גם צבועות בצבע איכותי ועמיד לשימוש בחוץ. חשוב להשתמש בברגים איכותיים ולתכנן את בניית הקונסטרוקציה ועיטופה בקירוי באופן מתאים לתוואי המקום, חזק ועמיד. מחירה של פרגולה מעץ משתנה, וחשוב לקחת בחשבון את החיסכון בעלויות התחזוקה לאורך השנים, בהשקעה בבניית פרגולת עץ איכותית, עמידה ויציבה על ידי בעל מקצוע מנוסה ואמין.